Efterskolernes dag – find den rette efterskole

Find den rigtige efterskole for dig

Når beslutningen om et år på efterskole er truffet, venter den store men spændende opgave i at finde den rigtige efterskole. I store træk er der tre aspekter, du skal overveje, før du tager den endelig beslutning om, hvilken efterskole, du skal tilbringe det næste år eller to på:

– Faglige mål, eksempelvis ønsker til særlige linjefag

– Formen, dvs. antal elever, faciliteter og værdier (religiøse, politiske, mm.)

– Fysisk beliggenhed, dvs. i naturen eller tæt på stationen.

Når du har sorteret i mulighederne og fundet en eller flere interessante efterskoler, kan du den sidste søndag i september tage til Efterskolernes Dag, hvor alle efterskoler holder åbent hus. Er september lidt for langt borte, er Efterskolernes Aften den anden onsdag i januar en mulighed. På Efterskolernes Dag kan du helt uforpligtende se livet på skolen og tale med nogle af de nuværende elever.

Find fagligheden

Det er vigtigt, at du først og fremmest finder en efterskole, som kan opfylde dine faglige behov og hjælpe dig i den retning, du drømmer om.

Et år på efterskole ligger helt naturligt op til de afsluttende eksamener, så fagligt vil mange efterskoler fokusere på gode resultater i dansk og matematik. Keder du dig i din klasse, skal du måske lede efter en efterskole med en bogligt særligt stærk profil.

På en almendannende efterskole, som ikke låser sig fast på et bestemt tema, kan du snuse til flere forskellige discipliner i form af valgfag eller temadage. Brænder du

for et særligt linjefag og vil leve sammen med ligesindede og bruge al din vågne tid på eksempelvis design eller sport, skal du lave din liste af relevante efterskoler ud fra det ønske.

Uanset hvilken efterskole, der er rigtig for dig, vil du opleve en mere varieret undervisning, som kommer af sig selv, når elever og lærere har den fleksibilitet, der findes på efterskolens skema. Der er ingen grund til at have et ensformigt skoleliv. Lærerne kan afprøve alternative indlæringsmetoder, og eleverne kan give direkte respons, enten i klassen eller i en af hverdagens situationer, såsom over aftensmaden.

Find form og farve

Et robust fællesskab er en unik del af livet på efterskole, uanset hvilken der er den rigtige for dig. Nye bånd knyttes helt naturligt, når du skal leve sammen med andre unge mennesker både i og uden for skolen. Mange forskellige typer tager på efterskole, så respekt og tolerance vil typisk være et gennemgående tema.

Når du skal vælge den rigtige efterskole for dig, kan du overveje, om der er nogle andre værdier, der er vigtige for dig at leve efter. Det kan have religiøs karakter i form af en kristen efterskole eller indtage en politisk form med fokus på debat og demokrati.

Antallet af elever på en efterskole kan betyde noget for, om man kan skabe relationer til alle de andre eller primært er sammen med ens klassekammerater. På din liste skal du derfor sætte efterskoler, som størrelsesmæssigt passer til din personlighed – eller udfordrer den?

Efterskolens form afslører også hvilke faciliteter, de tilbyder. Med et veludstyret fitnesscenter, kan du dyrke din sport, og i et ordentligt elevkøkken, kan du få lov til at udfolde dine gastronomiske talenter i fritiden. Derfor er det også så gavnligt at besøge din kommende efterskole på efterskolernes dag. Her kan du meget bedre mærke efter, om det er det rigtige for dig.

Find den fysiske placering

Sidst men ikke mindst skal du tage stilling til hvor i landet, du helst vil gå på efterskole. Er naturen og frisk luft en integreret del af din hverdag, så vælg en efterskole, der ligger i skoven, ved søen eller lignende.

Transportmulighederne kan være en anden faktor, for er du afhængig af med jævne mellemrum at kunne tage offentlig transport, vil det spare dig tid at vælge efterskoler, der ligger tæt på en station.

Tosset med sport?

Hvis du er vild med sport og overvejer at tage 9. eller 10. klasse på efterskole, så kan du besøge Halstedhus Efterskole på efterskolernes dag. Det er en efterskole hvor alle eleverne vælger et linjefag med fokus på sport/idræt – det kan være fodbold, håndbold, golf, ridning eller svømning.Postet by JeppeM via AdSet linkbuilding network