Hvad laver en fysioterapeut egentlig??

Fysioterapi er behandling af skader, sygdom og lidelser ved hjælp af træning, massage, manipulation og meget mere.

Fysioterapeuter er uddannet sundhedspersonale, der giver behandling til mennesker, der lider af fysiske problemer som følge af skader, sygdom, sygdom og aldring. Deres formål er at forbedre en persons livskvalitet ved hjælp af en række behandlinger for at lindre smerte og genoprette funktionen eller, i tilfælde af permanente skade eller sygdom, at mindske virkningerne af enhver dysfunktion.

I Danmark skal man være autoriseret før man må kalde sig fysioterapeut. Dette sikrer, at alle der udbyder fysioterapeutiske behandlinger har gennemgået den 3.5 år lange professionsbachelor.

Fysioterapeuter arbejder mange forskellige steder herunder bl.a. i sygehusvæsenet, på sundhedscentre, i private praksisser, i træningscentre men også flere arbejdspladser ansætter fysioterapeuter til at varetage deres ansattes fysik. På arbejdspladser kan en fysioterapeut undervise i korrekte arbejdsgange, der tager hensyn til fysikken. Mange arbejdspladser bruger årligt mange penge på ansatte, der er sygemeldte pga dårlige og ensformige arbejdsstillinger.

 

Jobbet som fysioterapeut

Arbejdet som fysioterapeut er meget varieret, og ikke to dage er ens. Fysioterapeuten skal måske vurdere den fysiske tilstand hos en patient med henblik på at diagnosticere problemet og derefter gennemføre en behandlingsplan. Det kan også være genoptræning af patienter, som skal lære at bevæge sig igen efter operation eller sygdom. Fysioterapeuten vil også være ansvarlig for at uddanne patienter og deres familier for at forebygge skader og til at hjælpe mennesker til at føre en sund livsstil.

 

Typer af fysioterapi

Fysioterapi kan være en effektiv behandling af en lang række tilstande, og som kan bidrage til man hurtigt kommer sig efter forskellige operationer. Den rette genoptræning er yderst vigtigt i forhold til at få mest muligt ud af en operation.

 

Fysioterapeuter er specialister inden for en lang række forskellige områder:

  • Ortopædisk fysioterapi anvendes til behandling af bl.a rygsmerter, gigt, inkontinens, problemer relateret til kropsholdning, sport- og arbejdsskader eller nedsat mobilitet. Genoptræning efter operation er også inkluderet i denne kategori.
  • Neurologisk fysioterapi bruges til behandling af lidelser i nervesystemet, herunder hjerneblødninger, rygmarvsskader, senhjerneskader, sklerose og Parkinsons. Den kan også bruges til genoptræning efter hjernekirurgi.
  • Hjerte-lunge fysioterapi er behandling, der bruges til astma, kronisk bronkitis, emfysem og andre hjerte-lungelidelser.

 

Behandlingstyper

Hver enkelt behandling er skræddersyet til den pågældende patient og en fysioterapeut kan gøre brug af en forskellige former for behandlinger:

  • Massage – Dette omfatter også manipulation og mobilisering af led
  • Træningsprogrammer – Det kan være styrketræning af muskler, forbedring af kropsholdning, men også udstrækning og mobilitetstræning
  • Elektroterapi – Det kan fx være elektrisk nervestimulation, laserterapi og ultralyd.

 

I mange tilfælde kan en skade være forårsaget af andre underliggende faktorer. Det kunne være, at konstante rygsmerter er forårsaget af gentagne arbejdsgange, dårlige arbejdsstillinger, overvægt eller dårlig træningsteknik. Fysioterapeuten behandler selvfølgelig ikke kun rygsmerterne men også de andre faktorer. Denne holistiske tilgang har til formål at reducere risikoen for skade kommer igen.Postet by ag via AdSet linkbuilding network