Hvordan vælger du en god kniv, som holder?

Når det kommer til friluftsliv, så er et af de vigtigste værktøjer en god kniv. Men hvordan vælger man den rette kniv til formålet? Det er jo langt fra optimalt at medbringe en kniv fra køkkenet, da den ikke egner sig til det. I stedet kan du læse med herunder, hvor vi gennemgår de ting, man bør overveje, når man skal vælge en god kniv.

Alfa og Omega ved en god kniv til friluftsaktiviteter er alsidighed. Hvor god en kniv er, afhænger af faktorer som knivdelenes kvalitet, dens design og dets klingeegenskaber. I denne artikel skal vi beskrive de mest grundlæggende bladkarakteristika. Bladet er kernen. Bladet er den absolut vigtigste ting ved kniven

Faktorer som styrke, holdbarhed, æggen, slidstyrke og pletbestandighed er blandt de ting, som vi vil kigge nærmere på herunder, så læs endelig med, hvis du leder efter en god kniv. Du kan altid læse mere her hos Eventyrsport.

Styrke

Styrken i en kniv er evnen til at modstå belastninger uden permanent deformering eller brud på bladet. En god måde at teste dette på, er ved at lirke med kniven. Blødere stål i bladet gør at det er mere fleksibelt, men kan man risikere at det bøjes permanent. Blødere stålknive (dvs. billige) er meget vanskelige at skærpe og kan måske slet ikke holde en skarp æg. Hårdere knive har større styrke og kan normalt holde en skarpere æg.

Holdbarhed

Holdbarheden beskriver et blads evne til at tage slag uden skader og er den mest ønskede karakteristika for en god overlevelseskniv. Det er især vigtigt hvis man bruger kniven til at hugge eller grave med, hvor bladet kan støde på noget, der er lige så hårdt som bladet selv. Holdbarhed og styrke er to ting, der desværre ikke rigtigt går hånd i hånd.

Det vil sige, jo hårdere bladet er, jo mere styrke det kan have, men det bliver mere skørt og mister holdbarheden. For eksempel er keramiske knive ekstremt hårde med en næsten permanent æg, men de er skrøbelige og i risikozonen for at gå i stykker. De fleste overlevelsesknive bruger bladstål, der ligger midt på spektret for styrke og holdbarhed. Det giver den mest alsidige kniv.

Æggen

Hvor godt en kniv kan holde en æg og hvor nem den er at slibe går desværre ikke hånd i hånd. I mange, hvis ikke de fleste knive, er de to ting faktisk ret uforenelige. Nogle knive kan slibes overraskende nemt; men mister hurtigt æggens skarphed igen. Andre der er vanskelige at skærpe, kan holde æggen skarp i lang tid.

Hvor tynd æggen der afgør dens skarphed. Selvfølgelig er bagsiden af medaljen, at meget tynde, meget skarpe kanter kan let miste deres skarphed – eller ligefrem folde eller splintre. Æggen skabes af en kombination af knivgeometri, stålets form og struktur, og den specifikke slibestik. At skærpe en kniv er normalt et spørgsmål om at opretholde æggen.

Slidstyrke

Slidstyrken er et blads evne til at modstå slid. Dette er mest oplagt i et blads evne til at få og holde en æg, men gælder også for hele bladet.

Modstandsdygtighed overfor pletter og rust

Plet- og rustbestandighed er en lidt aparte karakteristik i og med at, moderne stål, hvad enten det er almindeligt kulstof, legeringshybrider eller rustfrit stål, sjældent beskadiges af pletter eller rust. Kort sagt, medmindre de bruges i særligt hårdt miljø som havet eller til kemiske formål, så kan pletter og rust være et rent kosmetisk problem. Det er altså ikke længere noget, man virkelig bekymrer sig om.

Vær ikke nærig

Når det kommer til gode knive, så gælder det altid, at det ikke kan betale sig at være nærig. Kvalitet koster, og det er altså langt sjovere at give mange penge for én fantastisk kniv, end det er at bruge mange penge på mange dårlige knive.



Postet by soren-holm via AdSet linkbuilding network