parterapi hjælper flere tidligt

Flere og flere mennesker vælger at gå tidligt i parterapi og det er nyt. Især i de store byer Odense, København og Århus er det blevet langt mere socialt accepteret at gå i parterapi og det er godt nyt for parforholdet. 

Men først lidt baggrund

Når snakken i et parforhold kommer til at handle om kærlighed, parforhold og samliv kan det ofte være med til at bringe følelserne i kog. Et parforhold, bringer ofte glæde og en masse lykkelige stunder, men det kan også give følelsen af afmagt, svigt og umenneskelig smerte. Hvis man i sit parforhold oplever en følelse af svigt og afmagt, skyldes det ofte, at man ikke får dækket nogle helt basale behov i hverdagen. Alle mennesker har behov for at blive hørt, respekteret og elsket. Mange anerkendte coaches, beretter ofte om 6 basale menneskelige behov, som er altafgørende for mennesker – nogle af disse behov betyder dog mere for nogen end for andre og derfor kan det være meget forskelligt hvordan vi håndterer dem. Her er en liste med de 6 basale behov:

1.  Vished – et ønske om at være sikker

2. Variation – ting må ikke blive for ensformige

3. Signifikans – et behov for at skille sig og blive respekterer

4. kærlighed

5. Personlig udvikling – at man vokser og udvikler sig personligt

6. At bidrage – at kunne give noget igen

Når par oplever at det går dårligt i deres forhold, er ofte fordi man mangler at få et eller flere af de helt basale behov imødekommet. Dette vil ofte påvirke kommunikationen og parforholdet i det hele taget.

Hvordan er jeres kommunikation?

Når kommunikationen i et parforhold virkelig bliver problematisk og det ofte måden ting bliver sagt på eller ting der slet ikke bliver talt om der er problemet. Nogle konflikter starter med at parret er begyndt at blive ligeglade med hinanden og sidder måske konstant og kigger ned i mobiltelefonen. Man kan jo sagtens være uenige om ting og se tingene på forskellige måder, men det er måden man bliver mødt, uden kærlighed og omsorg, der ofte er problemet og som er virkelig smertefuldt. Derfor ser man ofte at parterapeuter tager fat i den mangelfulde kommunikation som noget af det første når man begynder i parterapi.

Uanset hvor man kigger hen i verden skændes vi stort set altid om de samme ting – ofte er penge, tid og børn. Når kommunikationen ikke er konstruktiv og sårende ender mange par med at gå fra hinanden og at blive skilt. I et velfungerende parforhold kan man sagtens snakke om uenighederne og være uenige.

Skilsmissetallet herhjemme og i resten af Europa er stigende. I de store byer, som eksempelvis København, Odense og Århus bliver parforhold opløst næsten to en halv gang så ofte, som i det vestlige Jylland – og det til trods for at væsentligt flere benytter parterapi i de store byer. Årsagen til dette er den store koncentration af uge mennesker der bor i de store byer og de bliver oftere skilt – viser statistikken.

Hvor er det problemerne typisk opstår?

Kærlighed kræver en stor indsats fra begge parter for at lykkes. Mange glemmer dog ofte at selve parforholdet skal fyldes op og passes og at parforholdet ikke bare fylde os op. Når begge parter ikke bidrager til parforholdet ender det ofte i konflikter, skænderier og dårlig kommunikation.

Lyt til det den anden siger

Det er vildt vigtig at lytte til hinanden. Når man lytter for at forstå indholdet af det den anden siger og ikke bare for at gøre dig klar til at svare og komme med et hurtigt comeback. Hvis I vælger at gå i parterapi vil I sandsynligvis blive mindet om at ord kan både være kærlige og inspirerende, men de kan også være ødelæggende og destruktive. Selvom man ofte siger at samtale fremmer forståelsen, så er det ikke nødvendigvis tilfældet når det gælder parforhold – især ikke hvis man i forvejen har problemer med kommunikationen. Det er ofte en helt uskyldig snak, som kan føre til store skænderier og konflikter mellem kærester og samlevende. Ofte har vi alt for store forventninger til hinanden og samtidig lytter vi ikke ordenligt efter når taler sammen. Der går ofte mere gætte konkurrence i kommunikationen, hvor den ene part forsøger at gætte hvad den anden siger og derfor ender det helt galt.

 

 

 Postet by Jonas123 via AdSet linkbuilding network