Så genial er en trampolin i haven

Trampoliner er måske noget af det sjoveste man kan have stående i haven. Børn i alle aldre (og deres forældre) skal ikke stå længe og kigge på andre, der hopper i trampolin, før end de selv vil prøve. Trampoliner motiverer børn til bevægelse, og selv helt små børn kan hoppe. Trampolinhop er godt for børns motorik, og det stimulerer balancesanserne. Når de hopper og og ned eller falder og slår koldbøtter, vil deres sanser styrkes, så de kan fornemme og korigere deres egen krop i forhold til omgivelserne. Ligeledes udvikler knogler, led og muskler sig ved at blive brugt, og ved brug af trampolin lægges der ekstra vægt på skelettet, hvilket styrker knoglerne.

Der har dog været flere trampolin-ulykker, men med nogle få forholdsregler, er det en fantastisk mulighed for at få mere bevægelse ind i hverdagen, fremfor at børnene passivt slænger sig i sofaen foran en skærm.

  1. Køb en trampolin i en ordentlig kvalitet. Nogle vælger en trampolin, der kan graves ned i haven, og andre ønsker en trampolin med sikkerhedsnet. Du bør altid finde en forhandler, der har et stort kendskab til trampoliner, som kan vejlede dig i forhold til indkøb.
  2. Sørg for at trampolinen er placeret et sted, hvor der ikke er træer eller lignende i nærheden. Den bør så vidt det er muligt stå midt på græsplænen. Et sikkerhedsnet vil også kunne modvirke, at barnet fader ud over kanten.
  3. Lav klare regler med børnene omkring ophold på trampolinen. Som udgangspunkt bør man kun hoppe én ad gangen, da man ellers kan støde ind i hinanden. Hvis ikke man kan lade være med at hoppe flere på samme tid, så hop sammen med andre i den samme størrelse som dig selv. Hvis et stort barn hopper med et mindre barn, kan det mindste barn skydes afsted som en katepult. Ellers bør det mindste barn sidde ned på trampolinen, mens det store barn hopper.
  4. Hav opsyn med børnene, når de hopper på trampolinen. Særligt mindre børn under 6 år bør ikke hoppe uden voksne i nærheden.

 

Selv en god kvalitetstrampolin bør sikkerhedstjekkes og vedligeholdes regelmæssigt. En god trampolin kan holde i mange år, hvis du løbende giver den et eftersyn:

  • Hvis trampolinen står udenfor, bør samlinger og benene tjekkes løbende. Du bør også holde øje med rust og eventuelt udskifte rustne fjedre.
  • Hop uden sko, så undgår du at der kommer grus og sand på trampolindugen, som med tiden kan slide hul i dugen.
  • Brug beskyttelsesovertræk når trampolinen ikke bruges og tag overtrækket af, når der skal hoppes.
  • Tag gerne trampolindug og fjedre af om vinteren og læg dem et tørt og lunt sted. Hvis ikke dette er muligt, bør du fjerne sne på trampolindugen eller overdækningen, så vægten ikke ødelægger fjedrene.
  • Spænd trampolinen fast, så den ikke flytter sig ved storm.Postet by ag via AdSet linkbuilding network