Så meget metal bruges der i hverdagen

Metaller har været anvendt af mennesket i tusindvis af år. Tidligere blev det særligt anvendt til forskellige redskaber, der fx kunne bruges ved landbruget eller som våben. Senere blev det også brugt til lokomotivtoge. Metaller er utroligt velegnede til at arbejde med, da de kan klare meget høje temperaturer og tager ikke skade af at blive våde. Metaller er gode til at lede varme og andre forskellige impulser. Der findes mange firmaer, der kun beskæftiger sig i at fremstille materialer i metal. Hvis man søger et bestemt produkt, som ikke er til at finde, kan man kontakte et firma, der kan fremstille produktet præcis efter ønske.

Lige nu er næsten alle materialer fremstillet ved hjælp af teknologi, og der anvendes metaller næsten ligegyldig hvad, der end skal fremstilles. Vi har lavet en liste over de mest almindelige steder, hvor der anvendes forskellige metaller:

 

Metaller i hverdagen

Elektronik

Elektronik skal bruge elektricitet for at kunne fungere. Kobber og bly er begge eminente til at lede elektroniske impulser. Hvis ikke det havde været for metallerne ville de fleste former for elektronik ikke have været mulige at fremstille.

 

Medicinindustrien

Metaller findes også som mikroskopiske elementer i kroppen. De er bruges bl.a. i nerveimpulser, til at transportere ilt gennem blodet, og til at lette forskellige enzymreaktioner. Ved at udnytte metallernes virkning, er det muligt at heldbrede mangelsygdommen hos både mennesker og dyr.

Der er fx jern i hæmoglobin, som bruges til at transportere ilt ind i cellerne. Det kan derfor anvendes som behandling af forskellige former for blodmangel. På sygehuse og hos læger anvendes der også sakse, nåle, skalpeller osv, der er fremstillet af metaller.

Fordelen ved at fremstille disse redskaber i metal, da det kan holde til at blive steriliseret ved høje temperaturer, og man kan derfor slå alle bakterier ihjel.

 

Bygningskonstruktion

Metaller som jern og stål er almindeligt anvendt i byggeri – særligt pga deres styrke og evne til at modstå tunge vægte. De er bruges i tagdækning, til fundamenter, hegn osv.

 

Maskiner og biler

Mange maskiner og biler er fremstillet af jern. Man anvender særligt mange metaller, der kan modstå høje temperaturer og tryk. De mest almindeligt metaler er jern, stål, aluminium mm. Når man skal transportere og opbevare forskellige gasser under tryk, vælges også metaller, så gasserne sikkert kan dispenseres når det er nødvendigt.

 

Landbruget

Landbruget bruger metalværktøjer til at dyrke jorden – fx til såning og høstning. De fleste landbrugsmaskiner er fremstillet af jern eller stål, da de både kan bruges når det er vådt og tørt.

 

Madlavning

Køkkenudstyr er fremstilles oftest af stål, aluminium og kobber – fx er både komfurer, ovne, bestik, knive osv fremstillet af metaller. Metaller kan modstå svingende temperaturer, og det kan bruges til både våde og tørre formål.

 

Sikkerhedssystemer

Metaller spiller en vigtig rolle i sikkerhedssystemer, hvor de anvendes i låse, pengeskabe og til at forhindre tyveri og hæleri.Postet by ag via AdSet linkbuilding network