Sådan lægger du en indkørsel selv

Læg din nye indkørsel selv
Nogle opgaver, såsom at lægge en indkørsel, kan man godt klare uden at have en fagmand inde over. Selvom man ikke nødvendigvis har erfaringen med det, kan man stadig godt klare opgaven ved at tilegne sig viden eller spørge/få rådgivning i et byggecenter. Herunder vil du kunne læse en mindre guide om, hvordan du ville kunne lave din indkørsel selv.
Når du går i gang med denne opgave, skal du være indstillet på at det kan være hårdt og at det vil kræve noget tålmodighed, men det vil være det hele værd. Det er altid tilfredsstillende når man lavet et gør-det-selv arbejdet, man kan være stolt over sit resultat og samtidig have sparet penge ved netop at udføre arbejdet selv.
1. Start med at grave mulden/jorden væk
Som udgangspunkt skal man have ca. 40 centimeter til de forskellige lav i en indkørsel. Derfor skal du starte med at grave ca. 40 centimer ud. Herefter er det vigtigt at få sat afsætningspæle op i hjørnerne af området, dette skal gøres for at kunne lave fald i området. Faldet sørger for at området ikke vil blive oversvømmet ved regnskyl og lignende. Så sørg for et fald på minimum 1 cm. pr. meter væk fra bygningen.
2. Bundsikringslag
Når du har gravet ”hullet”, så skal du have lagt et bundsikringslag ud på min. 15 cm. og kan eksempelvis bestå af sand. Dette lægges for at skabe en slags ”fundament” for de andre lag, for netop at få en stabil opbygning. Få eventuelt rådgivning om hvilket sand der egner sig bedst hos dit lokale byggecenter, hvor man også oftest ville købe det.
3. Bærelag
Bærelaget, som skal lægges oven på bundsikringslaget, består ofte af noget stabilgrus. Dette lag skal være ca. 13 cm. Herefter kan du vibrere lagene med en pladevibrator, som du også normalt kan leje hos et byggecenter. Denne vibrering er yderst vigtigt for at få en plan og jævn overflade på lagene. Afhængig af vægten af pladevibratoren skal du vibrere x antal gange, dette skal du også huske at spørge om i byggecenteret. Den jævne overflade er vigtig for at kunne få lagt en god overflade af afretningslaget, som kommer næst.
4. Afretningslag
Efter du har fået vibreret de første lag er du klar til at kunne lægge afretningslaget ud, dette består typisk af sand/grus. Laget skal minimum være 2 cm, men skal heller ikke være over 4, så som udgangspunkt kan man sige at dette lag skal være mellem 2 og 3 cm. Sådan sikrer du dig et pænt og godt afretningslag, som fliserne altså skal lægges på, som det sidste lag.
5. Fliser/belægning
Nu har du lagt de forskellige lag og nu kan du begynde at lægge granitskærver eller anden belægning på. Her er det en fordel at starte i et af hjørnerne og arbejde sig videre herfra. En god og nem måde at sikre man lægger fliserne lige og vinkelret af hinanden er via snor. Du kan med fordel placere en snor for ca. hver 3 flise for at sikre dig, at rækkerne bliver lige og pæne. Husk at det er vigtigt snorene står vinkelret på hinanden også. Når du lægger fliserne er det vigtigt at du ikke ødelægger den jævne overflade af afretningslaget ved fx at sætte kanten af stenen ned på gruset. Så en god måde at undgå dette er ved at placere kanten af din flise på den sidste flise du har lagt, her kan du med lidt snilde vippe flisen ned på afretningslaget. Det er også vigtigt at danne en fuge til fliserne, du kan med fordel have en 2-4 mm fuge, som du ved færdigt arbejde skal fylde ud med enten grus eller fugesand. Udfyldning af fuger sørger for at holde fliserne på plads, men sørger også for, at der ikke kommer til at gro ukrudt op imellem dem.
Når du har lagt granitskerver, herregårdssten eller fliser og er tilfreds med resultatet, så skal du igen bruge din pladevibrator, denne skal du nu bruge til at komprimere stenene så de lægger sig helt på plads. Sørg for at du får pladevibratoren over alle sten, gerne 2 gange.
Dette er blot en kort guide til at give dig en ide/inspiration om at lægge en indkørsel, sørg altid for god og gratis rådgivning ved eksempelvis byggecentre.Postet by jjdenmark via AdSet linkbuilding network