Skal din vin være ZINFANDEL eller CRLJENAK?

Zinfandel er lig med Californisk vin. Zinfandel er den absolutte verdenklassevin fra Amerika. Så kan man tænke, aahh kan Amerikanere nu lave verdensklassevin. Det kan de faktisk og med Zinfandel i front gør de det rigtigt godt. Denne vin er en klasse for sig selv og er man vinelsker er denne vin en man helt sikkert skal prøve pga dens gode og runde smag. Vin er heller ikke i den dyre ende, så her kan alle være med. Vinen kan også bruges til mange forskellige retter og alle retterne har vi listet i bunden af denne artikel. Så har du lavet en af disse retter, så prøv at købe denne vin til maden. Det vil du helt sikkert ikke fortryde, da den er skabt til disse retter der er nævnt.

Amerikansk vinhistorie har været rigtig turbulent og de har siden 1960 prøvet at opbygge deres vinrenomme efter flere tilbagefald. Zinfandel vinen er ved at være rigtig populær i Danmark også. Zinfandel er USA nationaldrue, men den bliver også produceret i mindre mængder i Australien. Zinfaldel er dog ikke en ægte USA-drue.

Balkan til Californien

Zinfandels historie er fyldt med myter og spekulationer, men en ting man kan være sikker på er at Zinfandel ikke er en rigtig Amerikansk vin. Zinfandel stammer oprindeligt fra Balkan, helt bestemt fra Kroatien.

Crljenak kan næsten ikke læses eller udtales, men det er det oprindelige navn for Zinfandel. Ekspert i druegenetik Carole Meredith fra USA, testede og analyserede flere hundredevis af prøver inditl man fandt et match med drue sorten med det svært udtalte navn Crljenak.

Man mener at Zinfandel kom til USA via det østrig-ungarske kejserdømme tilbage i 1820’erne, og så videre til Californien under guldfeberen i 1850’erne.

Primitivo, Zinfandels Italienske slægtning

Der er også mange historier og myter om, at Zinfandel skulle være det samme som Primitivo, den populære druesort fra Syditalien.

De to druer er genetisk så tætte at de kan anses for samme sort, Primitivo druen er dog nyere end Zinfandel druen i solrige Californien.

Hvordan dufter og smager en Zinfandel typisk?

* Dufter typisk af bær somjordbær, hindbær, blåbær og kirsebær

* Dufter af svesker, cedertræ, kanel, læder, karamel, mørk chokolade, røg og nødder

* Smagsnoterne er forskellige men tommelfingerreglen er at den amerikanske Zinfandel typisk er sødere, mere tyngde og meget frugtrig

* Den italienske smager typisk mere krydret og med mere syre

Hvad for noget mad er god med Zinfandel?

* God til juleanden og flæskestegen

* God i krydrede kødretter med tomat

* God med kraftige pastaretter med tomat og fløde

* Stort set al form for kraftigt kød, og marineret kød

* Fjerkræ serveret med sovs

* Oste især Parmesan, Cheddar og Gouda

* Zinfandel er god med næsten alt du kan smide på en grill

* Zinfandel dur til din pizza en fredag aften med fødderne oppe på bordetPostet by Digitalwebdk via AdSet linkbuilding network