Tag børnene med ud og giv dem deres egen køkkenhave

De fleste børn elsker at lave noget sammen med deres forældre, og der findes ikke noget federe end at tage børnene med ud og arbejde i haven. Børnene kan få deres egen lille køkkenhave, hvor de selv kan være med til at bestemme, hvad der skal plantes. Det behøver ikke at være et stort bed. Det kan også sagtens være en samling potter, eller hvis I har en sandkasse, der alligevel ikke leges i mere, kan I tømme den for sand og lave et bed deri.

Selvom I bor i lejlighed eller ikke har adgang til have, kan børnene sagtens stadig have en lille samling potter på altanen eller i vindueskarmen. I flere storbyer er der også mulighed for at få en ”By-have” i parkerne. Her får man et højbed eller plantekasse stillet til rådighed, hvor du sammen med børnene kan plante, hvad I har lyst til. Undersøg hvad der er muligheder i din by.

Når børnene skal have deres egen lille køkkenhavehave, bør I sammen vælge nogle planter, som er nemme at passe og som har en høj succesrate. Tag sammen i et plantecenter og udvælg nogle frø. Gulerødder, salat og radiser er utroligt nemme, og de giver et stort udbytte. I kan sagtens blande både blomster og grønsager i det samme bed.

Der er mange gode grunde til at tage børnene med i haven og give dem deres egen køkkenhave eller lade dem deltage i havearbejdet:

  • Forskning fra Aarhus Universitet viser, at børn udvikler sig i en positiv retning, når de er med til at dyrke grønsager, som de derefter kan spise sammen med familien. De bliver stolte over deres indsats og resultatet det medfører.
  • Børnene lærer en masse. De lærer hvordan frø bliver til planter, og hvor gulerødderne kommer fra. Dette kan også medvirke at selv de mest grønsagsforskrækkede børn har lyst til at smage på deres egen hjemmedyrkede grøntsager. Når børnene selv har dyrket deres grønsager, er der langt større sandsynlighed for at de vil spise dem.
  • Det er en fed måde at være sammen med børnene på. I laver noget sammen og i fælleskab og samtidig får I alle sammen frisk luft. Samtidig tyder alt på, at havearbejde har en stressreducerende effekt, hvilket også kommer børnene til gode.
  • Børn i alle aldre kan deltage. Selv mindre børn kan hjælpe med at planlægge en køkkenhave, forbedrede jorden og vande planterne.
  • Børnene lærer noget om tålmodighed, for når man dyrker grønsager og sår blomster, tager som bekendt lidt tid.
  • Børnene lærer mere om ansvarlighed, for hvis planterne ikke bliver vandet, så dør de. Selvom det selvfølgelig er de voksnes ansvar, kan børnene stadig være med til at udføre opgaver. Der er opgaver i en køkkenhave til børn i alle aldre.
  • Børnene får brugt en masse energi, mens de render rundt i haven og hjælper med at grave eller finder regnorm.Postet by ag via AdSet linkbuilding network