Traditioner omkring kostumer og udklædning

Traditioner omkring kostumer

Når det gælder traditioner omkring kostumer og udklædning, kan man både komme til at tænke på barndommens minder med fastelavnsfester, og på de helt gamle traditioner med at benytte kostumer til at skræmme ånderne væk.

Det er sjovt at tænke på, hvordan man i gamle dage fejrede fastelavn som en religiøs fest. Og det er hyggeligt, at vi i dag kan føre traditionerne videre til vores børn og se dem glæde sig over kostumer og festlighederne.

Hvorfor fejrer vi fastelavn med udklædning?

Fastelavn var oprindeligt en religiøs fest, der markerede starten på fasten inden opstandelsen. Fastelavnsfesten var en optakt fyldt med mad og glade dage. Traditionen med at slå katten af tønden har sin oprindelse i, at man så de stakkels sorte katte som symboler på det onde. Nogle historier går på, at personen der blev kattekonge blev fritaget for at betale sin skat i et år.

Udklædning til fastelavn havde den virkning, at den rige og den fattige mand kunne feste som mere ligeværdige personer. I dag er kostumer og udklædning især noget, som børnene går op i med stor begejstring. De har kostumer på i skolen, slår stadig katten af tønden (naturligvis uden en ægte kat) og bliver kattekonger og kattedronninger. Og så skal udklædningen på, når der skal rasles om slik eller småpenge.

Vidste du i øvrigt, at det er gammel skik med kostumer og udklædning, når overgange skal fejres? Derfor er eksempelvis overgangen fra tiden i folkeskolen til valget mellem et sababtår, teknisk skole eller gymnasiet m.m. også præget af kostumer på Sidste Skoledag den dag i dag.

Halloweenudklædning – en amerikansk tradition?

Mange forbinder halloween, græskar og halloweenudklædning med en amerikansk tradition. Men faktisk stammer halloween fra Irland, hvor immigranter tog fejringen med, da de tog til Nordamerika. Kostumerne var for at narre de onde ånder til at tro, at man selv var et genfærd, så man blev ladet være i fred.

Kostumer og traditioner over hele verden

Hele verden har i dag traditioner, hvor udklædning og fest indgår. I Kina fejrer man det kinesiske nytår ved kostumer, der forestiller drager og løver. I Indien er også løver og tigre populære som udklædning til specielle højtider, mens andre klæder sig ud med masker.

Masker var også populært i det gamle Venedig, hvor man mener, at karnevallet stammer fra. Helt tilbage i 1200-tallet er der nedskrevet om brug af masker og fester ved maskeballer. Det mest populære karneval i dag er nok det i Brasilien, der faktisk bliver tv-transmitteret mange steder i verden. Her er mere end 2 millioner mennesker på gaden i de smukkeste karnevalskostumer med glimmer og fjer, og sambaskolerne har øvet sig i månedsvist til festen, der varer flere dage. Men også hi Danmark er karneval blevet stort. Danskerne fejrer både karneval i København og ikke mindst i Aalborg, der kan prale af at være nordens største folkefest.

 Postet by Molle via AdSet linkbuilding network